Netflix ’in bilimkurgu antoloji dizisi “Black Mirror” 2011 yılında yayınlanmaya başladı; 2020 yılına kadar toplam 22 bölümü ve bir interaktif filmi “Bandersnatch” yayınlandı. Her bölümü, başka bir hikâyeye odaklanan dizi; toplumun teknolojik gelişmelere nasıl tepkiler verebileceğini gözler önüne seriyor. Beşinci sezonu beklenenin altında kalsa da yeni bölümlerini merakla bekliyoruz.
Bu yazımızda, Black Mirror serisinin bu güne kadar ki en güzel on bölümünden bahsedeceğiz.
Uyarı
Yazının bundan sonraki kısmı spoiler içermektedir!
10. Hang The Dj
4. Sezon 4. Bölüm


Hang The Dj bölümü bizi, insanların istatistiklere göre eşleştirildiği ve onlara ilişkileri için belirli süreler atandığı bir simülasyona götürüyor. Kişiler, ruh eşlerini bulmak için sistemin belirlediği kalıplara göre hareket etmek zorunda kalıyor.
Bölüm boyunca Amy ve Frank’in ruh eşi olup olmadığına karar verilen 1000 simülasyondan birini izliyoruz. Amy ve Frank’in ilişkilerindeki çıkmazları, birbirlerine tahammül edemedikleri yönleri ve diğerleri ile ilişkileri sistemin kararları ile sınanırken, biz de dizinin diğer bölümlerine göre oldukça neşeli ve renkli bir bölüm izliyoruz.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: Tim Van Patten
- Süre: 51 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Bu bölüm, insanı umutla dolduran nadir Black Mirror bölümlerinden biri.
9. On Beş Milyon Hak (Fifteen Million Merits)
1. Sezon 2. Bölüm


Bölüm, topluma güç sağlamak için egzersiz bisikletlerini çevirerek Merits olarak adlandırılan para birimi kazanan Bing karakterini merkezine alıyor. Herkes, neredeyse tüm yüzeyleri LED ekranlarla kaplı; kişiselleştirilmiş videolar izlemek zorunda kaldıkları bir ortamda yaşıyor. Kazandıkları Meritsleri yiyecek satın almak, avatarlarını oluşturmak, izlemek zorunda kaldıkları reklamları atlamak ve yarışma programlarına katılmak için kullanabiliyorlar. Bu insanları buradan kurtarabilecek tek şey ise realite şovlarından birinde ünlü olmak.
Bing ’in bu tek düze hayatı; iş yerinde güzel sesli bir kıza âşık olması ve onu yarışmalara katılması için teşvik etmesi ile tamamen karışır. Tüm bölüm toplumun, kapitalizme kendini nasıl kaptırabileceğini ve her şeyin ticarileştirilebileceğine güzel bir örnek sunuyor.


- Senaryo: Charlie Brooker ve Kanak Huq
- Yönetmen: Euro Lyn
- Süre: 62 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Bölüm, yarışma programlarının gelebileceği en uç noktayı ele alan Stephen King’in ‘’Azrail Koşuyor’’ romanı kadar karanlık olmasa da güzel, distopik bir versiyonunu sunuyor.
8. Senin Tüm Geçmişin (The Entire History of You)
1. Sezon 3. Bölüm


‘’Senin Tüm Geçmişin’’ bölümü; çoğu insanın, gördükleri her şeyi kaydeden ve onları yeniden izlemelerine izin veren bir mikro çipe sahip olduğu bir dünyada geçiyor. Bölüm, karısının kendisini aldattığından şüphelenen genç bir avukatın etrafında dönüyor. Teknolojinin, verilen kararlar veya yaşandığında fark edilmeyen binlerce detayla insan beynini nasıl karıştırabileceğini gösteren kasvetli Black Mirror bölümlerinden biri.


- Senaryo: Jesse Armstrong
- Yönetmen: Brian Welsh
- Süre: 49 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Teknolojinin, insan psikolojisi üzerindeki etkilerini çok güzel ele alan bir bölüm.
7. Dibe Vuruş (Nosedive)
3. Sezon 1. Bölüm


Bu bölüm, insanların uygulamalardaki gibi her aktivitesinin beş üzerinden puanlandığı, puanı yüksek kişilerin yıldızlaştırıldığı; puanı düşük kişilerin ise dışlandığı bir toplumda geçiyor. Kendi puanına takıntılı Lacie Pound’u anlatan bölümde; puanını yükseltmek için kendinden daha yüksek puanlı arkadaşının, baş nedimesi olacağı düğüne yetişmek için atıldığı yolculuğu anlatıyor.


- Senaryo: Charlie Brooker, Michael Schur ve Rashida Jones
- Yönetmen: Joe Wright
- Süre: 63 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Sosyal medyanın aşırı kullanımı ve ‘’ beğeni’’ sistemine renkli ve ilginç bir eleştiri.
6. Sosyal Linç (Hated in the Nation)
3. Sezon 6. Bölüm


‘’Hated in the Nation’’ bölümü, polisin sosyal medyadaki nefret kampanyalarının hedefi olan ve sonunda cinayete kurban giden kişilerin ölümlerini araştırdığı bir bölüm. Birkaç tweetle başlayan olaylar, zamanla kullanıcıların kimin ölmesine karar verdiği hastalıklı bir oyuna dönüşüyor. Bu bölüm, tıpkı dibe vuruş bölümü gibi sosyal medyanın gücüne atıfta bulunsa da ondan çok daha karanlık.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: James Hawes
- Süre: 89 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: İlerleyişi ile kısa metrajlı bir polisiye filmini andıran, insanın üzerindeki huzursuzluk hissini bir an bile azaltmayan, aynı anda toplumun birçok problemine odaklanabilen etkileyici bir bölüm.
5. San Junipero
3. Sezon 4. Bölüm


Dizi genellikle iç karartıcı, teknoloji ile yozlaşmış toplumları ele alırken; San Junipero bunun en güzel istisnası. Bu nedenle birçok kişinin de favori bölümü.
Aslında bu bölümün heyecanı kaçmadan nasıl özetlenir inanın bilmiyorum. San Junipero kasabasında 1987’de yolları kesişen iki gencin aşkının zamana yayılışını anlatan bölüm; kasabanın simülasyon olduğunu öğrenmemizle daha ilginç bir hal alıyor.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: Owen Harris
- Süre: 61 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Bu bölüm umudu merkezine alış biçimi insanı derinden etkiliyor.
4. USS Callister
4. Sezon 1. Bölüm


Robert Daly, popüler bir video oyununun kurucularından olan, utangaç ama yetenekli bir programcıdır. Asosyal kişiliği nedeni ile etrafındakilerle iletişim kuramadığından, her gece kendi evinde, yazdığı oyunun farklı versiyonu oynayarak geçirir. Bir uzay macerasının anlatıldığı oyuna, gerçek dünyada canını sıkan meslektaşlarının DNA’sını çalarak, onların sanal klonlarını dahil eder. O sanal dünyada, tüm meslektaşlarının istediği gibi davranmasını sağladığı kendi için bir cennet diğerleri için ise bir cehennem yaratır.


- Senaryo: Charlie Brooker ve William Bridges
- Yönetmen: Toby Haynes
- Süre: 76 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Kapalı kapılar ardında teknolojinin, insanların en karanlık ve en bencil fantezilerini gerçekleştirmesine nasıl yardımcı olduğunu gözler önüne seren bir bölüm.
3. Hemen Döneceğim (Be Right Back)
2. Sezon 1. Bölüm


Eşi bir araba kazasında vefat ettiğinde, Martha kendisi ve henüz doğmamış kızları için en doğru kararı almak zorunda kalır. Martha, vefat eden eşinin tüm sosyal medya geçmişini tarayarak yaratılan yapay zekâ versiyonunu ailesine dahil eder ve yapay zekâ eline ulaştığında, eşinin yansıması ile yaşamaya alışmak zorunda kalır. Bölüm yas tutmanın süreçlerini ve bunun insanın kendi kendine atlatması gereken bir süreç olduğunu çok güzel anlatmış.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: Owen Harris
- Süre: 48 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Sevdiklerimizin kaybı üzerine teknolojinin etkilerine göz atan derin ve düşündürücü bir bölüm.
2. Beyaz Noel (White Christmas)
2. Sezon 4. Bölüm


Tüm bölüm, medeniyetten uzak karla kaplı bir dağ evinde kalan Matt ve Joe çevresinde dönüyor. Bu iki adam sohbet etmeye başladıklarında biz de onları bu kulübeye sürükleyen olayları öğreniyoruz. Beyaz Noel, üç kısa hikâyeden, onları toparlayan ana bir hikâyeden oluşuyor. Her parçası kendine özgü farklı teknolojik gelişmeleri barındırıyor.
İlk hikâyede, Matt ‘in müşterilerinin her anını görmesini sağlayan teknolojik implant sayesinde, sevgili bulamayan erkeklere yardım ettiği hobisi anlatılıyor. Tabi hikâye Black Mirror’a yakışır şekilde bitiyor.
İkinci hikâyede ise Matt ‘in ev teknolojileri hakkındaki gerçek işini öğreniyoruz. Bu kısmın en çarpıcı kısmı ise ‘’ Cookie’’ kavramı. Matt ‘in sattığı bu akıllı evleri çalıştıran cihaz, içerisinde Cookie adı verilen kendi zihninizden klonlanmış bir yapay zekâ barındırıyor. Bilincinizin bu kopyasının görevidir, hayatınızın geri kalanında zorla size en iyi hizmeti vermek.
Son hikâye ise Joe’yu merkezine alıyor. Joe, kız arkadaşının ondan ayrılmasını ve ilk hikayedeki cihazla onu ‘’engellemesini ‘anlatıyor. Bu engelleme, engellenen hedefin anlaşılmaz gri bir siluet haline gelmesine sebep oluyor. Joe, bu durumu kaldıramayınca eski kız arkadaşının peşine düşüyor ve bu iki adamı da buraya getiren olaylar zincirini başlatıyor.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: Carl Tibbetts
- Süre: 73 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Black Mirror’ın sonu en beklenmedik şekilde biten bölümü.
1.Black Museum
4. Sezon 6. Bölüm


Bu bölümde, babasının doğum günü için evine dönen bir yolcunun, teknolojik suçlar için kullanılmış eserlerin olduğu bir müzeyi ziyaret etmesi ile başlıyor. Müzenin sahibi Rolo Haynes, ona eşyaların hikayelerini anlatacağı bir tur teklif ediyor. Üç hikâye barındıran bölümde acıya bağımlı bir doktorun, eşi vefat ettiğinde bilincini onunla paylaşmayı kabul eden bir adamın ve ziyaretçilerin istediklerini yapabildiği, infaz mahkumunun hologramının hikayelerini izliyoruz.


- Senaryo: Charlie Brooker
- Yönetmen: Colm McCarthy
- Süre: 69 Dakika
- Listeye Girme Nedeni: Bir antoloji dizisi içerisinde, bir nevi dizinin müzesini barındıran antoloji bölümü.
Black Mirror ‘ı özleyenler için yaratıcılarının yeni komedisi “2020 Bit Artık” 27 Aralık 2020’de Netflix’de yayınlanacak.
White Christmas kesinlikle efsane bir bölümdü yazılan diğer bölümler gibi. Black mirrorın en vurucu bölümlerini görünce tekrar izlemek geldi içimden yeniden başlayabilirim 🙂